ИСКЪР ШУМАНОВ  


     Искър Шуманов е роден на 12 юли 1919 г. в село Карабунар, Пазарджишко.
     Учи в Пазарджишката и завършва Панагюрската гимназия. Следва педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Отдава се на журналистика като сътрудник на в."Политика". Бил е заместник-редактор на в. "Младежко знаме" и след спирането му през 1945 г. емигрира в чужбина.
     В емиграция прекарва 45 година. Работи последователно в сп. "Освобождение"(Париж), редактор във в. "Свободна и независима България"България" (Ню Йорк) и едновременно на в. "Народно земеделско знаме".
     На съшия вестник, но вече издаван в София, той е избран (юли 1990 г.) за главен редактор, от който пост се оттегля през април 1992 г. В 1996 г. е избран за главен редактор на в. "Земеделско знаме", какъвто бе до май 2001 г., когато подаде оставка, за да изрази протеста си срещу коалнрансто на БЗНС с Евролсвицата.
     Шуманов е автор на книгата "С „Народно земеделско знаме" в борбата за народовластие" (1995 г.) и съставител на сборника „Жив с борбите си Никола Петков живее и в спомените" (1967, САЩ - 1997, София) и сборника с разкази и фейлетони "Вчера и утре" (софия, 2004 г.)

ПУБЛИКУВАНИ КНИГИ

начало   назад   за СПЗ